Architectuur

Het woningcomplex Tuinwijk-zuid behoort met het Zonnestraal-sanatorium, het Rietveldhuis en de Van Nellefabriek tot de vier belangrijkste monumenten van het Nieuwe Bouwen in Nederland. Dat is de stellige overtuiging van voormalig Haarlems stadsarchitect Wiek Röling.

Wiek Röling (1936) is architect, hoogleraar architectuur aan de TU Delft (1988-2001) en stadsarchitect van Haarlem (1970-1988). Hij was lid van de Monumentenraad van 1973-1992.
 
Volgens Röling is Tuinwijk-zuid zelfs een van de weinige geslaagde bakstenen voorbeelden van het Nieuwe Bouwen die op de wereld te vinden zijn: Tuinwijk-zuid is terecht erkend als monument van volkswoningbouw, als een voorbeeld van hoe je mensen moet laten wonen. Tuinwijk-zuid is een hoogtepunt. Het is het beste werk van Van Loghem, echte wereldklasse.
 
Sublieme overgang van openbaar naar privé
Het meest bijzondere aan Tuinwijk-zuid is volgens Roling, de sublieme overgang van het openbare gebied naar het privédomein. Van de honderd procent openbare straat kom je door een poort op het semiopenbare binnenterrein, terwijl iedereen ook privétuinen bezit. Op het binnenterrein voelen ook bezoekers zich welkom. Kinderen spelen in de tuintjes en als ze ouder worden komen ze op het binnenterrein om vervolgens door de poort op avontuur te gaan. Van Loghem had begrip voor de menselijke verlangens. Daarom wonen weel mensen hier hun leven lang.
 
Nergens herhaald
Röling: Van Loghem was zijn tijd decennia vooruit. Het is een feit dat dit nog nergens is herhaald. Het is echt uniek.
 
Uit: Tuinwijk-zuid in Haarlem, uitgave van de gemeente Haarlem, 1989.